“ΨΩΜΑΚΙΑ” ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

“ΨΩΜΑΚΙΑ” ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

ΨΩΜΑΚΙΑ: ΜΥΘΟΙ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥΣΥΖΗΤΗΜΕΝΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Είναι αλήθεια πως ο γυναικείος πληθυσμός αναζητά απαντήσεις για ποικίλα αισθητικά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι η καταπολέμηση του τοπικού πάχους και συγκεκριμένα του λίπους που συσσωρεύεται στους γοφούς, τα γνωστά σε όλες μας “ψωμάκια”. Υπάρχουν λοιπόν διάφοροι μύθοι, αλλά και αλήθειες σχετικά με την αντιμετώπισή τους.

Μύθοι

1. Τοπικές ασκήσεις: μεγάλος αριθμός επαναλήψεων με βάρη

Η εν λόγω τεχνική είναι λανθασμένη, καθώς με τον τρόπο αυτό οι μύες που βρίσκονται στο σημείο κάτω ακριβώς από τα ψωμάκια καταλήγουν να λαμβάνουν περισσότερο χώρο. Πρήζονται συνεχώς και τελικά κατακρατούν περισσότερο λεμφικό υγρό. Έτσι στο σημείο εμφανίζεται άθελα μας περισσότερη κυτταρίτιδα.

2. Κετονικές ή χημικές δίαιτες

Αυτού του είδους οι δίαιτες μπορεί να προκαλούν άμεση απώλεια βάρους, αλλά σίγουρα δεν ενδείκνυνται για τα ψωμάκια. Μάλιστα, η απότομη αλλαγή βάρους που επιδιώκουν οι δίαιτες αυτές, συνήθως δεν είναι συνώνυμη μόνο της απώλειας λίπους, αλλά και της μυϊκής μάζας. Επιπλέον, δεν ενεργοποιείται η διαδικασία της λιποδιάλυσης και συνεπώς δεν καταπολεμείται το τοπικό πάχος και τα ψωμάκια. Το μυστικό δεν είναι η δίαιτα, αλλά η ισορροπημένη διατροφή.

3. Λιποδιαλυτικές – υπερθερμαντικές κρέμες

Όπως κάθε κρέμα, έτσι και οι συγκεκριμένες δεν αγγίζουν τα κατώτερα δερματικά στρώματα, άρα δεν μπορούν να δράσουν λιποδιαλυτικά, πέραν του γεγονότος ότι είναι πανάκριβες. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι οι υπερθερμαντικές κρέμες δύνανται να καταστούν επικίνδυνες για γυναίκες που έχουν κυκλοφορικά προβλήματα, ευρυαγγείες, φλεβίτιδα, κ.ά.

4. Χρήση φόρμας, κολάν ή ζώνης εφίδρωσης

Το γεγονός ότι ιδρώνουμε είναι πολύ ευεργετικό για την αποσυμφόρηση του οργανισμού μας από τις τοξίνες. Αυτό όμως δε σημαίνει πως “καίμε” τις απαιτούμενες θερμίδες και κατ’ επέκταση πως το λίπος των λιποαποθηκών μας μειώνεται. Άρα η προσπάθεια για μεγαλύτερη εφίδρωση είναι δώρον άδωρον.

5. Πόσιμοι λιποδιαλύτες

Η κατανάλωση λιποδιαλυτών ή ο συνδυασμός αυτών έχει ως αποτέλεσμα την αφαίρεση λίπους από σημεία του σώματός μας, στα οποία το λίπος είναι χρήσιμο (π.χ. πρόσωπο). Λόγω της έλλειψης λίπους επέρχεται χαλάρωση σε σημεία που δεν επιθυμούσαμε, ενώ ταυτόχρονα άλλα λιπώδη σημεία, όπως τα ψωμάκια, παραμένουν στην αρχική τους κατάσταση.

6. Κατανάλωση πάνω από 3 λίτρα νερού ημερησίως & ροφημάτων καφεΐνης και τεΐνης

Η επιθυμητή κατανάλωση νερού ορίζεται στην ποσότητα των 1,5 – 2 λίτρων ημερησίως. Μέσω αυτής, συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και στην απώλεια κιλών. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η υπερκατανάλωση νερού δε βοηθά σε καμία περίπτωση στην απώλεια βάρους και τοξινών. Αυτό συμβαίνει διότι ο οργανισμός δεν προλαβαίνει να αφομοιώσει την υπερβολική ποσότητα νερού και να θέσει σε εφαρμογή όλες τις διαδικασίες αποτοξίνωσης. Άρα και πάλι δεν οδηγούμαστε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όσον αφορά την καφεΐνη και την τεΐνη, πρόκειται για ιδιαιτέρως ευεργετικά συστατικά, που είναι αρωγοί της αποτοξίνωσης του οργανισμού. Παρόλα αυτά, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφέ ή τσαγιού κάθε άλλο παρά βοηθά τον οργανισμό. Ένας καφές την ημέρα (χωρίς προσθήκη ζάχαρης) είναι αποτελεσματικό όπλο προς την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, όμως οι επιπλέον καφέδες (όπως και το τσάι) οδηγούν σε οξείδωση. Συνεπώς, η υπερκατανάλωση αυτών των ουσιών μάς αποπροσανατολίζει από τον στόχο μας.

7. Κατανάλωση πολλών χυμών

Οι χυμοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους φυσικούς και σε αυτούς του εμπορίου. Η υπέρ το δέον κατανάλωση φυσικών χυμών μπορεί να οδηγήσει στην πρόσληψη παραπάνω θερμίδων από αυτών που χρειαζόμαστε για την ενεργοποίηση της λιποδιάλυσης.

Αναφορικά με τους χυμούς εμπορίου, είναι γνωστή σε όλους μας η συγκέντρωση μεγάλων ποσοστώσεων ζάχαρης, αλλά και διορθωτικών γεύσης, συντηρητικών και γλυκαντικών ουσιών, που ανεβάζουν πολύ το ημερήσιο θερμιδικό ισοζύγιο, χωρίς να παρέχουν τις θρεπτικές ουσίες που πραγματικά χρειαζόμαστε.

8. Light γαλακτοκομικά προϊόντα

Η επιλογή γαλακτοκομικών προϊόντων, μεταξύ αυτών με πλήρη και με χαμηλά λιπαρά, δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο στη διαδικασία της πέψης και αποβολής των γαλακτοκομικών από τον οργανισμό μας. Μάλιστα το γάλα υπόκειται σε μακρά επεξεργασία μέχρι να καταλήξει στο ποτήρι μας, με αποτέλεσμα να στερούμαστε όλων των θρεπτικών συστατικών του.

Επιπροσθέτως, πολλές έρευνες αποδεικνύουν ότι καθώς η ηλικία μας αυξάνεται, υπάρχει πιθανότητα να παρουσιάσουμε μερική ή ολική δυσανεξία στη λακτόζη, με το γυναικείο φύλο να πρωτοστατεί. Με άλλα λόγια, η κατανάλωση γαλακτοκομικών μπορεί να προκαλέσει κοιλιακά “φουσκώματα”. Καταλήγουμε λοιπόν να προτιμάμε light προϊόντα, πέφτοντας στην παγίδα κατανάλωσης μεγαλύτερων ποσοτήτων και έτσι, συγκεντρώνουμε ακούσια θερμίδες.

Αλήθειες

1. Αερόβια γυμναστική

αερόβια άσκηση είναι μια από τις καταλληλότερες για την απώλεια κιλών. Μετά την επίτευξη της απαλλαγής από το περιττό λίπος, προτείνεται γυμναστική ενδυνάμωσης με βάρη, δίνοντας έμφαση στους μηρούς. Εφόσον λοιπόν τα ψωμάκια ταυτίζονται με τοπικό λίπος, η αερόβια γυμναστική αποτελεί την καλύτερη επιλογή.

2. Κατανάλωση διαφόρων λαχανικών

γυναίκες και κυρίως αυτές που διαθέτουν τον κλασσικό γυναικείο σωματότυπο, οφείλουν να εμπλουτίσουν τη διατροφή τους με μεγάλες ποσότητες λαχανικών και πράσινων σαλατών σε καθημερινή βάση. Σχετικά με τα φρούτα, αυτά δεν πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, αφού περιέχουν ζάχαρη και υδατάνθρακες, τροχοπέδες στην απώλεια κιλών.

3. Χαμηλή κατανάλωση ζάχαρης & αλατιού

Η μείωση του μαγειρικού αλατιού και η παντελής απουσία ζάχαρης από τη διατροφή μας είναι ιδανικές συγκυρίες για την καταπολέμηση του τοπικού πάχους, όπως τα ψωμάκια. Επίσης, το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών και τοξινών. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την πρόσληψη ζάχαρης, μόνο που αυτή διαθέτει ως bonus την “ικανότητα” συσσώρευσης πολλών θερμίδων.

4. Μειωμένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών

Η κατανάλωση αλκοόλ ανεβάζει τα ποσοστά των θερμίδων, αυξάνει τις τοξίνες και ταυτοχρόνως επιδεινώνει την κυτταρίτιδα. Αυτό σημαίνει ότι είναι ο πλέον ακατάλληλος παράγων για την απώλεια βάρους και επομένως, τοπικού πάχους.

5. Αυξημένη κατανάλωση ψαρικών και γενικώς μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων ανά βδομάδα

Τα ψάρια διαθέτουν Ω3, Ω6 και Ω9 λιπαρά οξέα, τα οποία βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και συμβάλλουν στη μείωση και ανακατανομή του λίπους. Είναι λοιπόν ολοφάνερη η συμβολή τους στην καταπολέμηση του λίπους κατά τόπους.

6. Μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων λιπών

Η μείωση ή και η ολοκληρωτική αποχή από τηγανιτά και λιπαρά φαγητά είναι επιβεβλημένη για όσους θέλουν να χάσουν λίπος. Οι συγκεκριμένες τροφές προσθέτουν αμέσως λίπος στα σημεία λιπαποθήκης του σώματος και καθιστούν ιδιαιτέρως δύσκολη την απώλεια τοπικού πάχους, ακόμα κι αν το θερμιδικό ισοζύγιο είναι ισορροπημένο καθημερινά.

Ίσως οι παραπάνω συμβουλές να σας φανούν απλοϊκές, ωστόσο είναι αρκετές για την εξάλειψη του τοπικού πάχους. Σωστή διατροφή και άσκηση είναι αυτά που μπορεί η κάθε γυναίκα να κάνει για τον οργανισμό της και από ένα σημείο και μετά μπορείς να αφεθείς στα χέρια αλλά και τα μηχανήματα των ειδικών αισθητικών. 

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *